Wandeltherapie bij ACT outside

Wandeltherapie bij ACT outside

Worstel je met psychische klachten als somberheid, angst, stress en/of uitputting of zit je simpelweg niet lekker in je vel en heeft dat invloed op je studie, werk of gezin? Heb je behoefte aan een individueel begeleidingstraject door een psycholoog waarbij je al wandelend in de natuur aan de slag wilt met je problemen? Dan ben je bij ACT outside op het juiste adres.

Hoe werkt wandeltherapie?

Als je na het telefonische kennismakingsgesprek kiest voor wandeltherapie, volgt een intakegesprek waarbij wordt geprobeerd om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de problemen waar jij tegen aan loopt. Samen met jou wordt besproken wat de beste aanpak is en welke werkvormen voor jou het meest prettig en passend zijn.

Een goede werkrelatie en vertrouwen vormen de basis van een geslaagd begeleidingstraject.
We gaan samen op zoek naar jouw doelstellingen en stippelen de weg uit die de meeste kans biedt op succes.

Het aantal gesprekken is afhankelijk van de problematiek, jouw behoefte en je eigen inzet. De meeste mensen komen met vijf al zes sessies al een heel eind, maar korter of langer kan natuurlijk ook.

A5D72EF8-8C22-46A6-8822-421F957C8AC9_1_105_c

Aanpak

De aanpak bestaat uit een combinatie van gesprekken, praktische oefeningen en huiswerkopdrachten. Hierdoor krijg je een beter inzicht in knelpunten en de mogelijkheid om snel en effectief tot verandering te komen.

Uitgangspunt is dat jij zelf de regisseur van je leven bent. Mijn rol is daarbij faciliterend en gericht op het versterken van jouw kwaliteiten en psychologische flexibiliteit. We werken gedurende de behandeling (soms letterlijk) stap voor stap in de richting van het vooraf gestelde behandeldoel.

Binnen mijn wandeltherapie gebruik ik de Acceptance and Comittment Therapy (ACT) als basis therapievorm. Daarnaast werk ik met elementen uit de Compassion Focused Therapy (CFT), mindfulness en lichaamsgerichte therapievormen.

Wandelen met de natuur als ‘co-therapeut’

De natuur biedt in symbolisch en metaforisch opzicht oneindig veel voorbeelden en materialen waarmee we kunnen werken tijdens de oefeningen.

In divers wetenschappelijk onderzoek wordt bovendien aangetoond dat buiten in de natuur zijn en bewegen een positief effect heeft op ons algehele welbevinden.

  • Op mentaal niveau draagt bewegen in de natuur bij aan helderheid, relativeringsvermogen en nieuwe inzichten.
  • Op emotioneel niveau draagt het bij aan rust, ontspanning, vermindering van stress en gejaagdheid.
  • Op fysiek niveau draagt het bij aan betere doorstroming van de energie, een verlaagde hartslag en bloeddruk en afname van (spier)spanning.
DC92976B-08B3-4D8A-BF14-AADE87B8AEDF_1_105_c

Sneller tot nieuwe inzichten

Wandelen in een natuurlijke omgeving werkt dus ontspannend en helend. Je komt letterlijk in beweging, het gesprek verloopt over het algemeen meer ontspannen dan in een therapieruimte en al wandelend komt men sneller tot nieuwe inzichten. Kortom wandeltherapie is in vele opzichten een win-win situatie!

Wil je meer weten over wandeltherapie en de voordelen hiervan? Kijk dan eens op de website van De Buitenpsychologen »

Spreekt deze manier van therapie je aan? Vul dan het contactformulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

 

Meer informatie, kennis maken of een afspraak maken?

Neem gerust contact met mij op