Wie ben ik?

Nelly Politiek

Ik ben geboren en getogen in Friesland en na vele jaren in Flevoland te hebben gewoond en gewerkt ben ik in 2020 neergestreken in het mooie Drentse Havelte waar ik me, omringd door bos en hei, helemaal op mijn plek voel. Ik heb een relatie en ben moeder van twee prachtige, inmiddels volwassen, dochters.

Naast een druk sociaal- en gezinsleven geniet ik van lange wandelingen in de natuur met mijn twee ruwharige teckels. Ik wroet en struin graag in mijn tuintje rond, houd van zwemmen in koud water, van hardlopen op een mindful tempo, suppen of varen met ons bootje door de Weerribben-Wieden. Ik heb een zwak voor de Waddeneilanden maar ook en een grote voorliefde voor reizen met mijn campertje, gewoon gaan rijden en maar zien waar we uitkomen!

Buitenactiviteiten maar ook simpelweg stil aanwezig zijn in de natuur maken dat ik tot rust kom, beter kan reflecteren en ‘uit mijn hoofd kan stappen’. Want ook ik ben maar een mens en ook ik worstel op mijn tijd met de lastige of pijnlijke kanten van het leven! Ik heb ervaren dat er meer ruimte, helderheid, speelsheid en creativiteit in mijn denken ontstaat als ik buiten in de natuur ben. Vanuit die mentale staat kom ik tot creatieve oplossingen, ben ik milder naar mezelf en beter in staat om mijzelf met de ander te verbinden.

Ik ben een empathisch maar bovenal een nuchter mens en dat kenmerkt ook mijn werkwijze: warm en belangstellend naar wie jij bent als persoon, ervaringsgericht, praktisch en met een gezonde dosis humor en zelfspot.

Mijn missie en visie

Het is mijn missie om mensen zowel letterlijk als figuurlijk in beweging te brengen om zo bij te dragen aan een meer (lichaams)bewustwording, zelfinzicht en psychologische veerkracht.

Aanpak

Ik leer mensen bij voorkeur op een ervarings- en lichaamsgerichte manier bewust te worden van hun automatische (disfunctionele) patronen en zet wetenschappelijk onderbouwde methoden in afkomstig uit de positieve psychologie. De frisse buitenlucht en metaforische kenmerken van de natuur zijn daarbij mijn co-therapeut.

Belangrijke processen die ik in de aanpak integreer zijn:
Inzicht in onbewuste automatische patronen, acceptatie van onvermijdelijk leed, aandacht en ruimte creëren voor moeilijke emoties, ontwikkelen van een open en nieuwsgierige blik, loskomen van rigide gedachtenpatronen, standpunt innemen vanuit verschillende perspectieven, het ontwikkelen van zelfcompassie, ontdekken wat iemand belangrijk vindt en de bereidheid om hierin acties te ondernemen.

ACT-outside-wandeltherapie-groepstraining_portret-05_Nelly-Politiek

Loopbaan

Ik ben mijn loopbaan begin jaren negentig begonnen als (hoofd)agent bij de politie. Vanuit mijn nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt in hun doen en laten ben ik naast mijn werk begonnen aan een studie klinische psychologie aan de Open Universiteit. Ik heb in de laatste fase van mijn studie en de jaren daarna als psycholoog/diagnosticus gewerkt bij Justitie waar ik werkte met mensen aan wie een tbs maatregel is opgelegd.

Mijn verhuizing naar Drenthe bracht ook het verlangen naar een verandering van werkomgeving met zich mee. Een werkomgeving waarin ik meer vanuit de uitgangspunten van de positieve psychologie kon gaan werken, een stroming binnen de psychologie die goed bij mijn visie op geestelijke gezondheid en mijn werk als psycholoog past.

Die werkomgeving vond ik in de huisartsenpraktijk, waar ik de afgelopen jaren als POH-GGZ werkzaam ben geweest en mensen van uiteenlopende leeftijden en achtergronden en met diverse (psychosociale) klachten heb begeleid.

ACT-outside-wandeltherapie-groepstraining_portret-02_Nelly-Politiek

Naast mijn eigen praktijk ben ik werkzaam als eenheidspsycholoog bij Politie Noord Nederland.
Voor verdere informatie over mijn loopbaan en werkzaamheden verwijs ik je naar mijn profiel op LinkedIn.